Ryba powinna występować w naszym tygodniowych menu przynajmniej dwa razy. Warto zatem znać ciekawe przepisy, dzięki którym można ją przygotować na ostro, na słodko i w każdym inny sposób.
Jak poprawnie zrobić filety z halibuta z dodatkiem sosu chimichurri i natki pietruszki?
Filety z halibuta z dodatkiem sosu chimichurri i natki pietruszki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zamiast halibuta można tutaj wykorzystać każdą, inną białą rybę. Jest to prosty przepis, a jednocześnie smaczny i pożywny.
Składniki na filety z halibuta (porcje: 4):
- 700g białej ryby (filet bez skóry)
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki siekanego szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz
Wykonanie filetów z halibuta:
- Na początek przygotowujemy sos chimuchurri. Natkę pietruszki, obrany czosnek, oregano, ocet, papryczkę chili bez pestek oraz oliwę umieszczamy w kielichu blendera lub w malakserze. Rozdrabniany, aż do uzyskania pasty.
- Dodajemy do tego drobno posiekaną dymkę, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
W przypadku, gdy nie mamy malaksera lub blendera, możemy wszystkie składniki drobno pokroić na desce, a potem wymieszać. - Filet wybranej ryby kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z połową sosu chimuchurri.
- Naczynie żaroodporne wysmarowujemy niewielką ilością tłuszczu. Układamy rybę tak, by zachować niewielkie odstępy między poszczególnymi kawałkami. W razie potrzeby możemy przygotować dwa naczynia na rybę.
- Rybę pieczemy bez przykrycia przez 15 min. w 220 stopniach C. Warto jednak przy tym kontrolować poziom wypieczenia. Każdy piekarnik może reagować inaczej. W przypadku małych, lepiej nastawić mniejsza temperaturę np. 200 st.
- Rybę podajemy w towarzystwie ziemniaków oraz fasolki szparagowej polanej sosem.