Nasiona chia są ciekawym składnikiem w kuchni, który zdobywa ostatnimi czasy dużą popularność. Chia, będąca doskonałym źródłem białka, jest polecana szczególnie osobom, które wykluczyły ze swojej diety mięso i pokarmy odzwierzęce.
Desery z nasionami może jednak wykonywać absolutnie każdy. Przepis ten nie wymaga ani zdolności kulinarnych, ani żadnego sprzętu czy czasochłonnej obróbki termicznej.
Składniki na deser z nasionami chia:
- 200 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
- 3 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki miodu/ cukru lub dowolnego słodziku
- 300 gramów truskawek, malin lub borówek (mogą być mrożone)
Deser z nasionami chia – przygotowanie
Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy do niego cukier lub miód. Następnie wsypujemy do miski przygotowane wcześniej ziarna chia. Kolejno blendujemy dowolne owoce lub kroimy drobno. Krokiem ostatnim jest przygotowanie wysokich szklanek. Wykładamy na samym dnie warstwę jogurtu z chia, następnie warstwę pokrojonych/zmiksowanych owoców. Powtarzamy czynność do chwili zapełnienia szklanek. Następnie chłodzimy deser w lodówce przez co najmniej godzinę. W tym czasie nasiona podwoją swoją objętość, absorbując jogurt. Powstanie gęsty pudding, który wbrew pozorom jest bardzo sycącym i smacznych deserem.
Wskazówki do nasion chia:
Zamiast szklanek można użyć plastikowych pojemniczków lub mały słoiczków. Dzięki temu tak przygotowany posiłek można zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy spakować dziecku jako drugie śniadanie. Ponadto jogurt naturalny można zastąpić zwykłym mlekiem lub mlekiem kokosowym. Pudding z nasionami chia i owocami można przygotować do kilku pojemników/szklanek i przechowywać w lodówce do 3 dni.
Fajnie, że dodajecie przepisy z chia. Ten składnik ma ogromny potencjał w diecie.