Co to jest dieta warzywno-owocna?

Jest to dieta opracowana przez dr Ewę Dąbrowską. Oparta jest na warzywach i wybranych niskokalorycznych owocach, które są spożywane przez 40dni. Dzienna podaż kalorii wynosi 600 kalorii. Założeniem diety warzywno-owocowej jest wykorzystanie samonaprawczych zdolności organizmu podczas jej trwania.

Post pomaga w leczeniu nowotworów, chorób serca, osłabionej odporności, zwyrodnień oraz wielu innych chorób. Podczas diety powinny pojawiać się tzw. kryzysy ozdrowieńcze – bole głowy, biegunki, zmiany skórne i bóle stawów. Po zakończeniu postu wracamy do standardowej, zbilansowanej diety.

Produkty dozwolone  na diecie warzywno-owocnej?

Jadłospis opiera się na wybranych grupach warzyw i owoców o niskiej zawartości węglowodanów:

  • niskoskrobiowe warzywa korzeniowe
  • warzywa kapustne- kapusta, kalafior, brokuł
  • cebulowate – cebula, por, czosnek
  • dyniowate – dynia, kabaczek, ogórki
  • niskocukrowe psiankowate – pomidor, papryka
  • liściaste – wszelkie sałaty i zioła
  • owoce – cytryny, grejpfruty, jabłka, jagody.

Zalety i wady diety warzywno-owocowej

Zaletą jest wysokie spożycie warzyw i owoców – dostarczamy do organizmu mnóstwo antyoksydantów, witamin i składników mineralnych. Duża zawartość błonnika w diecie pomaga zablokować odczucie głodu, dzięki czemu mamy szansę na sporą utratę masy ciała.

Dieta ta może być dobrym wstępem do odchudzania dla osób z „rozciągniętym żołądkiem”.

Wady:

  • niska zawartość energii – ryzyko efektu jojo, przewlekłe zmęczenie i słabe samopoczucie
  • brak tłuszczu i białka mogą zapoczątkować zaburzenia hormonalne całego organizmu
  • brak dowodów na leczenie szeregu chorób, które wymienia dr Dąbrowska.